Foreldre er ofte bekymret for at barnet skal sette fast mat eller fremmedlegemer i halsen. Og mange av oss føler at vi har lite kunnskap om hva man skal gjøre i en slik situasjon.
Dagbladet.no har gjort et intervju med spesialrådgiver Peter Meyer i Røde Kors med fokus på førstehjelp hos barn og kvelning.
“I følge en undersøkelse utført av Codan Forsikring i samarbeid med Norsk Luftambulanse i 2009, mener bare tre av 10 nordmenn at de har gode nok kunnskaper om førstehjelp på barn”.
Meyer mener det er utrolig viktig å vite hva man skal gjøre i en akutt situasjon. Å se sitt eget barn gispe etter pusten gjør at de fleste blir stresset og i villrede om hva de skal gjøre. Slik foreldrene til en 11 måneders baby må ha følt det, da babyen deres ble nesten kvalt etter å ha svelget en 18 millimeter stor plastikkstjerne.
“Barn med fremmedlegeme som har festet seg i spiserøret kan ifølge Norsk Helseinformatikk være uten symptomer, eller ha symptomer som varierer fra brekninger til pustevansker med hvesing til generell irritabilitet og endret atferd”.
Meyer oppfordrer oss å lære førstehjelp og vedlikeholde kunnskapen. Så vi blir mer sikre og fokuserte på hva vi skal gjøre i en slik akutt situasjon.
“Her er det ekstra viktig at hjelperen vet hva som må gjøres i de første kritiske sekundene”.
“Ikke glem at ved å ringe 113 så vil man få rask og god assistanse over telefonen”, sier han.
Vil du lære mer om førstehjelp på barn? Da bør du delta på vårt førstehjelpskurs for foreldre og deg som jobber med barn. Les mer om dette her.