fb
alvorlig brannskade forårsaket av giftig plante

 

NRK Finnmark skriver om Sara, (2) som fikk andregrads forbrenning av planten bjørnekjeks.

 

Hager er som oftest en sikkert og interessant sted, og barn liker å tilbringe tiden sin der. Det gjør også Sara (2) når hun besøker besteforeldrene sine. Men ikke alle er klar over at innimellom blomster og planter kan det skjule seg giftige planter, noe mammaen til Sara, Nina Elisabeth Løkås fikk erfare, da datteren hennes fikk andregrads forbrenning på hånden etter å ha lekt med en giftig plante.

“Det hadde blitt andregrads forbrenning på hånden. Datteren måtte reise til Hammerfest sykehus for behandling.
Der sa de at det mest sannsynlig var fra bjørnekjeks. Hun hadde fått plantesaften på hånden. Det hadde vært sol ute og det hadde gått rett i hudlaget og forbrent henne, sier mamma Løkås”.

 

Kurt Willy Oddekalv leder i Norges Miljøvernforbund, som selv har personlig erfaring med planten sier,

“denne planten er en skikkelig pest og plage. Det kommer en melkehvit saft ut av stilken som reagerer fotokjemisk med sollys. Den fjerner DNA i hudlaget og du blir rett og slett flådd”.

 

Mari Tosterud, avdelingsdirektør for akutte forgiftninger for Folkehelseinstituttet sier;

“Det kan være smertefullt og gi langvarige symptomer, og er absolutt noe man bør prøve å unngå.”

 

Kjempebjørnekjeks og tromsøpalmen tilhører bjørnekjeksfamilien og rammer som oftest mennesker. Og planten gjenkjennes ved den hårete stilken.

Selv om Norges Miljøvernforbund har hatt en kampanje å få fjernet planten, mener Oddekalv at det eksisterer ikke gode nok tiltak i alle regioner å få fjernet planten.

“Giftinformasjonsavdelingen har hittil i år fått nesten 30 henvendelser relatert til bjørnekjeks, tromsøpalme og lignende planter som kan bli giftige av solen”.
“Bjørnekjeksen er en miljøtrussel. Når vi vet at planten også kan skade helsen blir det ekstra viktig å bekjempe den, sier seniorrådgiver Esten Ødegaard i Miljødirektoratet.”

 

Hele artikkelen om lille Sara og førstehjelp ved giftige planter finner her.

 

Vil du lære mer om førstehjelp på barn og spedbarn med fokus på skader, ulykker og sykdom så er vårt førstehjelpskurs det beste alternativet. Du kan lese mer om dette kurset her.