fb
Kan du gi førstehjelp til barnet ditt

 

Vil du lære førstehjelp i praksis? Da er våre førstehjelpskurs det beste alternativet. Du kan lese mer om dette kurset her.

 

Voksne, barn og spedbarn har forskjellige behov når det gjelder førstehjelp. Ikke bare er barnets fysiologi og anatomi forskjellig fra en voksen, men også ulykkene kan være annerledes. Og førstehjelpen man utfører på en voksen, kan forårsake mer skade enn godt hvis man utfører dem på et barn eller et spedbarn.

 

Maria Bakkeid er helsesøster og sier til foreldre.no,

“heldigvis opplever foreldre sjelden dramatiske situasjoner med babyen sin. Men når situasjoner først oppstår er det viktig å ha kunnskap om hva man skal gjøre, og ikke minst, ha øvd på dette i praksis”.

Sykepleier og instruktør i Norsk Folkehjelp, Siw Lilly Osmundsen forteller;

“det et barn blir innlagt på sykehus for, altså alvorlige hendelser, er kvelning av enten noe i halsen, drukning eller noe rundt hals eller over munn, forgiftninger eller brannskader. Dette er alvorlige skader som vil kreve umiddelbare førstehjelpstiltak og veiledning via 113 medisinsk nødtelefon”.

Den vanligste dødsårsaken blant spedbarn er fallulykker i hjemmet og trafikkulykker.

“Stadig vekk blir spedbarn fraktet til sykehus eller legevakt fordi de har falt ned fra stellebord, barnestol, bord, et fang eller lignende”, sier Bakkeid.

“Ved brannskade er det å handle raskt det aller viktigste”, sier Bakkeid og legger til at “disse foregår som regel innendørs og er forårsaket av varm mat eller drikke, ovner, vannkokere, komfyrer også videre.

Mange har i følge Bakkeid for høy terskel for å ringe 113, men om du er redd for at babyen din er alvorlig skadet eller syk, ringer man 113 for å få råd og veiledning, og eventuelt ambulanse ved behov. Slik som ved hjertestans hos babyer.

“Når det gjelder hjertestans hos barn så skyldes det i mer enn 80 % av tilfellene mangel på oksygen”, i følge Bakkeid.

Er du usikker på om noe er giftig, eller ikke vet om barnet har fått i seg stoffet, kan du ringe Giftinformasjonen på 22591300”.

Vil du lære førstehjelp i praksis? Da er våre førstehjelpskurs det beste alternativet. Du kan lese mer om dette kurset her.

Du kan lese hele artikkelen på klikk.no her.