fb
Kurs om forebygging av skader og ulykker i hjemmet for innvandrere

 

I en artikkel hos forskning.no fremkommer det at grupper av minoritetsspråklige foreldre har mindre kunnskap om førstehjelp og forebygging av skader og ulykker enn norskspråklige foreldre, og har hatt mindre fokus på opplæring av sikkerhet i hverdagen i sin egen oppvekst.

Oslo universitetssykehus tilbyr derfor egne kurs spesielt rettet mot minoritetsspråklige familier. Vi tilbyr også førstehjelpskurs på engelsk.

“Svært få av minoritetsspråklige familier er vant til å tenke sikkerhet ved innredning eller organisering av kjøkkenet. Vi mistenker derfor at det ikke er så mye som skal til for å forebygge mange brannskader og andre ulykker i hjemmet”, sier Hilde Berge.

 

Berge er faglig leder ved Lærings- og mestringssenteret – barn og unge (LMS-barn og unge). De holder kursene i samarbeid med Barnekirurgisk avdeling ved Oslo universitetssykehus Ullevål.

Det påpekes i artikkelen også at minoritetsbarn er overrepresentert blant de som kommer til behandling for brannskader ved OUS.

Overlege Ine T. Mørk, ved avdeling for plastikk og rekonstruktiv kirurgi ved OUS forteller at “de får inn cirka 70 barn i året. Hun forteller også at minoritesbarn er overrepresentert.”

 

Mange minoritetsforeldre kjenner ikke til de viktigste rådene for førstehjelp ved brannskader, og at det viktig å raskt kjøle ned den skadede delen av kroppen ved bruk av vann. Her er noen praktiske råd fra overlege Ine T. Mørk:

“20 minutters nedkjøling i 20 graders vann. Ikke iskaldt vann, men kaldt lunkent vann.

Ved store skader er det større fare for nedkjøling, spesielt hos barn, slik at det er viktig å kun kjøle ned det området som er skadet, ikke hele barnet.

Dersom barnet er under tre år, burde du oppsøke legevakten. Om du er usikker på hvor alvorlig skaden er, burde du oppsøke fastlegen eller legevakten, uansett alder, råder ekspertene. Du kan også gi barnet Paracet supp etter vekt.

– Barnas hud tåler mindre enn voksen hud, og det trenger ikke være kokende vann for at det skal bli store skader”, sier Mørk.

 

Brannskader på barn kan oppstå ved en lang rekke ulike typer av ulykker. I artikkelen hos forskning.no lister de opp noen av de mest vanlige typene av ulykker hvor barn kan få brannskader, og som det er viktige å være oppmerksomme på og spesielt forsiktige i:

  • Barnet klarer å få tak i en kopp med varm kaffe eller te som man tror er satt på en trygg plass, barnet velter koppen med varmt innhold over seg.
  • Barnet klatrer på komfyr ved å stå på døren til stekeovnen.
  • Velte kasserolle fra komfyr.
  • Velte presskanne.
  • Ledning til kaffetrakter trekkes/vannkoker trekkes ned.
  • Barn er med på matlaging.
  • Uhell i bil – varm drikke på termos.
  • Rett-i-koppen.
  • Kommer hjem fra skolen uten voksne.
  • Tekopp velter ved leksearbeid.

 

Vil du lære mer om førstehjelp på barn og spedbarn? Vi har også kurs på engelsk. Disse kursene er aktuelle både for foreldre, au-pairer, besteforeldre, ansatte i internasjonale skoler og barnehager og alle andre som er i kontakt med barn. Du kan lese mer om kursene her.

 

Du kan lese hele artikkelen fra Forskning.no her.

Foto av Erik Witsoe Unsplash