fb
slik ser stille drukning ut

 

De fleste av oss forventer skriking, veiving med armene og sparking i vannet hvis en person er i ferd med å drukne. Men realiteten er en annen.

På nrk.no kan du lese at en drukning kan skje stille og rolig uten at noen legger merke til det slik trebarnsmoren Renee Myrset opplevde, da seksåringen hennes var sekunder fra å drukne.

Myrset og barna hadde akkurat blitt intervjuet av Rena bladet, og skulle til å ta en dukkert i det deilige vannet. Guttene på 6 og 8 år kunne ikke vente til moren var ferdig med å rydde, og forsvant raskt til stranda uten badering og uten mamma. Men en uskyldig lek i vannet, ble raskt forvandlet til en dødskamp for lille Johannes som ikke kunne svømme.

 

“Det var storebror Emil som forsto det først. At Johannes ikke lekte. Ansiktet hans var så vidt over vannflaten. Så forsvant han under, kom seg opp igjen. Slukte vann, plasket lett med armene. Under igjen”.

“Han sa ikke et ord. Ropte ikke om hjelp.

11 sekunder fra kontroll til kaos”

 

Christian Nagell-Erichsen, som er operativ leder for 35 livreddere på de offentlige strendene i hovedstaden, sier til NRK;

“Drukning ser ikke ut som på film. Hvor folk vinker og roper på hjelp.– Ofte er det en som har overvurdert egne krefter og ferdigheter som får trøbbel. Mange er mest vant til svømmebasseng, ikke med sjøen. Vind, bølger og strøm kan være mer slitsomt. Andre har hoppet uti for kaldt vann.”

 

For når en person drukner, kjemper han for å holde seg over vannet og armene er fokuserte på en ting – å svømme. Og med korte paniske gisp og kamp om å få vannet ut av munnen, er lungene også fokusert på en ting – å puste. Det kalles stille drukning, når all energi brukes til å holde nese og munn over vannet, mens kroppen synker under uten en lyd.

“Det er instinktene som jobber, du forsøker å overleve.”

“Du klarer ikke løfte armene for å vinke, du orker ikke rope. De få kreftene du har igjen bruker du til å forsøke å holde deg flytende”, forklarer Nagell-Erichsen.

“Fra en person har mistet kontrollen i vannet, tar det mellom 20–60 sekunder til han eller hun går under. – Mangel på oksygen, pluss at man puster inn vann og samtidig spenner musklene i kroppen, gjør at man synker mot bunnen.”

 

Det er viktig at alle som bader eller er ved vannet bør vite hva stille drukning er.

“For da kan du gjøre noe. – Du bør være obs på personer som ligger lavt i vannet. De som er stille og som beveger seg lite. Det er bedre å sjekke en gang for mye enn en gang for lite”,

sier Nagell-Erichsen.

“Hvert år drukner rundt 100 personer i Norge. De fleste om sommeren, og de fleste er voksne menn. Men det er triste tall også for de yngste. På tjue år har 92 barn druknet. Like mange som i tre skoleklasser.”

 

Vil du lese mer om stille drukning og hvordan det gikk med lille Johannes? Klikk her.

 

Vil du lære mer om førstehjelp? Da er våre førstehjelpskurs for foreldre og de som jobber med barn det beste alternativet. Du kan lese mer om disse kursene her.