Vinteren kan for mange føles lang og kald, men for barn er vinteren en tid fylt av mange fine aktiviteter ute i snø og kulde. Og da er det viktig å beskytte seg, så man ikke får forfrysninger eller frostskader.
På helsenorge.no har Helsedirektoratet en informerende artikkel om frostskader og forfrysninger hos barn. Og artikkelen er verdt å lese for dem som har barn, omgås- eller jobber med barn.
“Frostskader kan oppstå allerede ved temperaturer rundt 0°C. Kombinasjonen av moderat kulde, fuktighet og vind kan være farligere enn streng kulde og vindstille”.
“Fingre, tær, ører, nese og kinn er mest utsatt for forfrysning”
Helsedirektoratet skiller mellom to typer forfrysninger;
- Overfladisk forfrysning
- Dyp forfrysning
Ved overfladisk forfrysning vil barnet kjenne en slags stikking og nummenhet på det forfrosne området.
Overfladisk forfrysning kan man behandle selv. Og i følge Helsedirektoratet er det viktig å behandle forfrysning med en gang. Det vil si varme opp det forfrosne området og få barnet til å bevege seg.
Når det gjelder dyp forfrysning, vil barnet ofte bli ikke føle smerte på det utsatte hudområdet. Og hvis huden er fast og ikke bevegelig har det blitt en så alvorlig skade at den må behandles av en lege.
“Ved begynnende nedkjøling får barnet kulderystelser og nedsatt bevissthet, som merkes ved at barnet ikke svarer når vi snakker til det. Hvis barnet er blitt nedkjølt, er det viktig å få det inn i varmen så raskt som mulig.”
“Pakk godt rundt det skadede partiet så ikke forfrysningen brer seg, og søk ly mot vær og vind. Gi barnet noe varmt å drikke. Beskytt det forfrosne partiet mot slag, støt eller trykk og få barnet i hus så raskt som mulig”, sier Helsedirektoratet.
Les mer om førstehjelp ved forfrysninger og frostskader på https://helsenorge.no/forstehjelp-og-skader/forfrysning-og-nedkjoling
Vil du lære mer om førstehjelp? Da er våre førstehjelpskurs for foreldre og de som jobber med barn det beste alternativet. Du kan lese mer om disse kursene her.