fb
Førstehjelp stikk og bitt

 

Sommerstid er det viktig å kunnskap om førstehjelp om barn blir  stukket eller bitt. I en artikkel på foreldre.no gir eksperter råd om hvilken førstehjelp man skal utføre dersom barnet har blitt stukket, bitt eller brent av veps, huggorm, fjesing eller brennmanet.

Insektstikk er for de fleste barn helt ufarlig, men om et barn er allergisk mot bitt så er det viktig å vite hva en bør gjøre. Det er også noen områder på kroppen det er mer farlig å bli stukket.

“Blir barnet stukket i munn eller svelg, skal man ta kontakt med lege. Det kan føre til hevelser som kan være alvorlige, sier Lise Ringstad i Giftinformasjonen ved Helsedirektoratet.”

“Stikk fra veps, bie og humle er absolutt giftige, men fordi de påfører oss veldig små giftdoser, vil ett eneste stikk sjelden gi mer ubehag enn smerten på selve stikkstedet”, legger hun til.

 

For de som er allergiske kan det være snakk om liv og død.

“Hvis barnet er allergisk mot stikk fra dette insektet kan enkeltstikk føre til kraftige reaksjoner, og i verste fall være livstruende. Skulle barnet være så uheldig å tråkke i et jordvepsebol og få mange stikk på en gang, er det lurt å kontakte lege.”

 

For å ivareta gode opplevelser når man ferdes i skog og mark med barn må man ta forhåndsregler i forhold til huggormen.

En god huskeregel er å kontakte Giftinformasjonen og spørre om råd.

“Vi kan hjelpe foreldre med å sortere opplysninger og vurdere situasjonen, men har barnet utviklet symptomer på huggormbitt, skal man ta dem på alvor, sier Ringstad.”

“Barn som blir bitt av huggorm skal til sykehus til observasjon, uansett, sier Ringstad.”

 

Sjø og strandliv kan også by på utfordringer når man er liten. Da det er ikke bare brennmaneter som kan gi smerter og ubehag, også en rekke fisker som blant annet fjesing kan gi reaksjon.

“Ifølge Giftinformasjonen er symptomer på fjesingstikk intens smerte og rødhet i stikksåret, og barnet kan også føle seg uvel og få frysninger. Dersom smertene vedvarer tross behandling, det utvikler seg en infeksjon i stikksåret og barnet får redusert allmenntilstand, bør dere kontakte lege.”

 

Vil du lære mer om førstehjelp? Da er våre førstehjelpskurs for foreldre og de som jobber med barn det beste alternativet. Du kan lese mer om disse kursene her.

 

Les hele artikkelen om ekspertenes gode råd her.