fb
Førstehjelp ved drukningsulykker

 

Sommeren er høysesong for bading, lek i vann, båtliv og kos i nærheten av sjø og vann. Da er kunnskap om førstehjelp viktig, og en ulykke skulle skje.

Lommelegen.no har sammen med Norges Livredningsselskap en artikkel med gode råd og tips om førstehjelp ved drukningsulykker for både liten og stor. Da det mest essensielle mange av oss glemmer når vi ferdes i båt eller ved vann er redningsvesten.

I følge lommelegen.no ville ikke så mange mistet livet sitt hvis de hadde brukt redningsvest. For med redningsvest kan man klare å overleve lenge i kaldt vann. Mens uten redningsvest blir kroppen utslitt  raskere, og sannsynligheten øker for at man druker.

“Statistikk fra 2010-2014 viser at omkring 100 nordmenn dør av drukning hvert år – i 2014 var det 120 personer som omkom. 85-90 prosent av disse var voksne menn.”

 

Er man vitne til en drukningsulykke må man kontakte hjelp. For ved drukningsulykker er det luftveiene som er problemet, og man kan bli kvalt ved å svelge mye vann.

John-Inge Austad, generalsekretær i Norges Livredningsselskap sier

“Ved vedvarende hoste og kvalme, eventuelt oppkast, skal man kontakte 113. Det samme gjelder dersom personen har vansker med å snakke eller å puste etter noen minutter på land, eller dersom vedkommende er moderat eller kraftig nedkjølt.”

Man må være forberedt på å utføre hjerte- og lungeredning, sier lommelegens dykkerlege, Jan Risberg – en av Norges fremste eksperter innen dykkemedisin”.

Vil du lære mer om førstehjelp? Da er våre førstehjelpskurs for foreldre og de som jobber med barn det beste alternativet. Du kan lese mer om disse kursene her.

Vil du vite mer om hva du må gjøre ved en drukningsulykke? Les hele artikkelen her.

 

Foto av Leo Rivas Unsplash