fb

Kolikk introduksjon

Metoden er utviklet av barnelegen Harvey Karp, som du kan se forklare og demonstere metoden i videoen under. Den er basert på en systematisering av tradisjonelle måter å behandle spedbarn på, som er blitt brukt i en lang rekke kulturer, også vår egen, og brukes fortsatt i tradisjonelle kulturer. Denne måte å roe kolikk barn, og andre barn som gråter, gjør at man på få minutter, og noen ganger sekunder kan roe et barn som gråter intenst.

Videoen til høyre gir deg en kort introduksjon til metoden. I videoen du mottar i posten vil du få en mer inngående og presis innføring,  svar på mange spørsmål, og løsninger på spesielle problemer.
Selv om metoden er enkel, må den læres, og utføres riktig. Jo større problemer barnet har med kolikk, jo viktigere er det også å kunne metoden ordentlig, og forstå og kunne de ulike måtene man kan bruke og kombinere prinsippene på.

Teorien bak metoden er at den virker fordi man utløser en avslappningsrespons hos barnet, som gjør at det slutter å gråte, og blir rolig. Dette virker veldig raskt, når man gjør det riktig, og det ikke er noe annet som plager barnet.  Barnet blir også veldig komfortabelt, og det er lett å få en positiv kontakt med det som man ikke for når det gråter intenst. Denne responsen utløses også når barnet ligger i mors mage, og gjør at det er roligere enn det eller ville vært.

Metoden går blant annet ut på at man forsøker å etterligne forholdene i magen og gir barnet opplevelser det er vant med derfra. De stimuliene barnet har i magen blir brått borte når det blir født, noe en del barn er mindre i stand til å håndtere enn andre barn. Når man gir barnet de rette stimuliene, i form av innpakking, lyd og bevegelse, vil barnet i de fleste tilfeller gå fra å skrike intenst, til å være, og forbli helt rolig og behagelig avslappet.

Ferdighetene som skal til for å få til dette er enkle å lære, men krever noe demonstrasjon og trening. Det er også viktig at det blir undervist på en god måte, og satt inn i en riktig sammenheng for å unngå feil bruk av metoden.