fb

Overlever med hjelp fra foreldrene og AMK sentralen

Gutt på 2 år får skrue i halsen

 Vil du lære mer om førstehjelp? Da er våre førstehjelpskurs for foreldre og de som jobber med barn det beste alternativet. Du kan lese mer om disse kursene her.

Julefreden avbrytes da småbarnsforeldrene Maj-Britt og Jan Helge opplever sitt livs mareritt. Sønnen deres på 2 år har  sluttet å puste etter å ha satt fast en liten skrue i halsen. Men med pågangsmot fra foreldrene og profesjonell hjelp fra AMK-operatøren Margrethe Svarliaunet gjennom telefonen, så overlever lille Anton.

“Hjelpen er alltid litt for langt unna i slike situasjoner. Ting går så fort og situasjonen er så marginal at det trenger ikke å gå bra, sier AMK-operatør Margrethe Svarliaunet.”

Personlig synes jeg det er de verste hendelsene, når et barn har fått noe i halsen. Tiden går så fort”, legger hun til.

 

En undersøkelse gjort av Respons Analyse på oppdrag fra Røde Kors viser at “bare fire av ti nordmenn tør å utføre livreddende førstehjelp i livstruende situasjoner.”

Overlege Eirik Skogvoll ved sykehuset St. Olav som behandlet Anton mener at alle som passer barn må kunne grunnleggende førstehjelp. “Det er det viktigste av alt, for de er alltid i nærheten. Enten det er småbarnsforeldre, barnehagepersonale eller nære slektninger.”

“Det å få ut fremmedlegemer er utrolig viktig kunnskap, legger han til.”

“I undersøkelsen til Røde Kors svarte over halvparten at de har over tre år gamle førstehjelpskunnskaper, men åtte av ti er positive til å ta førstehjelpskurs dersom det blir obligatorisk gjennom arbeidsplassen”.

“Mange er flinke, men ikke alle. Noen kan det grunnleggende, men det er vanskelig å tenke rasjonelt i slike situasjoner. Jeg føler at de som har gått kurs klarer å utføre instruksjoner enklere og bedre, forteller AMK-operatør Margrethe Svarliaunet”.

“De viktigste er å ringe etter hjelp og prøve. Det verste er å ikke gjøre noe”.

 

Les hele artikkelen om Anton på 2 år her.

 Vil du lære mer om førstehjelp? Da er våre førstehjelpskurs for foreldre og de som jobber med barn det beste alternativet. Du kan lese mer om disse kursene her.